Pitanje:
Zašto dobivam malu crnu mrlju kad fotografiram?
Vishal Lohar
2018-11-07 14:56:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

enter image description here

Dobivam ovu crnu točku na istom mjestu svaki put kad fotografiram.

Tražim objašnjenje problema i rješenje za uklanjanje zakrpe. Početnik sam i ako je potrebno, mogu pružiti još fotografija istog broja.

Mogući duplikat [Praškasta mrlja vidljiva na svakih nekoliko slika - je li prašina ili još gore?] (Https://photo.stackexchange.com/questions/11215/dust-like-speck-visible-every-few-pictures- je li-prašina-ili-još gore)
Osam odgovori:
#1
+34
gerrit
2018-11-07 18:58:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Da biste istražili prašinu senzora, izvedite sljedeće ispitivanje:

 • Zatvorite otvor blende što je više moguće (veliki F-broj). To čini prašinu senzora vidljivijom.
 • Povećajte žarišnu duljinu što je više moguće (zumirajte).
 • Usredotočite se na beskonačnost (niste sigurni je li dio fokusa zapravo potreban) na svijetla, ujednačena pozadina. Otkrio sam da plavo nebo dobro funkcionira u tu svrhu.

Kad sam imao užasnu prašinu sa senzora, moja testna fotografija izgledala je ovako (slike potamnjene radi poboljšanja vidljivosti prašine senzora): / p>

dusty

Nakon profesionalnog čišćenja senzora u fotografskoj radnji u mom području, gotovo je u potpunosti nestalo:

cleaned

U prvom je slučaju na većini mojih fotografija bila vidljiva prašina, posebno na nebu. U potonjem slučaju nisam primijetio prašinu.

Obje fotografije snimljene F / 40 s žarišnom duljinom od 200 mm (Sony α6000).

Imate li slučajno takve fotografije neba zbog užasne prašine senzora (već prikazana), jasno vidljive prašine senzora (nešto poput izdanja OP-a), "Mislim da nešto nije u redu s" prašinom, "nevidljivom" prašinom fotoaparata i "Nakon profesionalno čišćenje "prašine?
Ovu sliku možete snimiti i ispred bijelog zida. Tada sliku možete koristiti kao masku kako biste uklonili prašinu u naknadnoj obradi. Također biste trebali očistiti senzor, ali možda ćete na ovaj način moći spremiti već snimljene slike.
@EricDuminil Isprobao sam automatiziranu naknadnu obradu maske, ali otkrio sam da je svaka automatizirana obrada mojih stotina fotografija s odmora davala neželjene rezultate, vjerojatno zato što je obrada u kameri i / ili stabilizacija slike u konačnici stvarala prašinu fotografija razlikuje se za nekoliko piksela. Pogledajte [ovo pitanje] (https://photo.stackexchange.com/q/99315/8320).
@Crowley Dodao sam fotografiju "nakon čišćenja". Otada sam naučio spriječiti da prašina senzora postane previše loša (uvijek pri promjeni leća usmjerite kameru prema dolje), tako da (na sreću!) Nemam srednje primjere (još).
@gerrit: Zanimljiva hvala. Moram priznati da zapravo nikada nisam isprobao ovu metodu, samo sam čuo da može raditi.
#2
+26
Alexander von Wernherr
2018-11-07 15:18:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Na senzoru se vjerojatno nalazi nešto - možda čestica prašine.

Možete provjeriti ima li kamera Canon mogućnost čišćenja senzora i upotrijebiti ga ili odnijeti kameru u lokalnu servisnu radionicu i imati senzor tamo očistiti.

Možete i sami očistiti senzor, ali ne bih ga preporučio jer ste početnik.

#3
+13
Pete Becker
2018-11-07 20:13:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prašina na senzoru, kao što sugeriraju i drugi odgovori, velika je mogućnost. Druga mogućnost je prašina na stražnjem elementu leće. Ako promijenite drugu leću i mrlje nestanu, to je krivac. Ako su još uvijek tu, to je senzor. Ako je to leća, popravit će je krpa za čišćenje i nježni dodir.

Može biti prašine i na prednjoj strani leće! To je najlakše čišćenje.
Prašina @WBT, na prednjoj strani leće obično je toliko užasno izoštrena da se prikazuje kao gubitak kontrasta, a ne kao zaseban objekt.
OP-ovi izgledaju prilično izvan fokusa u usporedbi s vašim.
#4
+4
rackandboneman
2018-11-07 16:27:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Također, pokušajte izbjegavati korištenje vrlo malih otvora (f / 11 ili f / 16 ili čak više) dok ne budete imali priliku očistiti senzor ili ga očistiti - mali otvori čine čestice prašine na senzoru mnogo izraženijim.

#5
+3
Romeo Ninov
2018-11-07 16:30:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako vidite ista mjesta na svim fotografijama, ovo je definitivno prašina na senzoru. Da budemo precizni, ova prašina ne dodiruje sam senzor, već filtere ispred senzora.

Da biste to očistili, pokušajte na nekoliko načina.

 1. Upotrijebite "Očisti senzor "funkcija ako je vaš fotoaparat ova funkcija. To će vibrirati senzor i pokušati se riješiti prašine
 2. Upotrijebite puhalo kako biste pokušali ukloniti prašinu. To bi trebalo učiniti preklopljeno na kameri i usmjeriti prema nosaču leće (da bi pretjerani prah otišao izvan tijela). Također možete aktivirati zaključavanje zrcala da biste imali bolji pristup senzoru. A također i dobra kamera koja će biti u načinu prikaza uživo.
 3. Pošaljite kameru u servis za čišćenje.
 4. I na kraju, pokušajte sami očistiti senzor.
Korištenje puhala bez zaključanog zrcala neće vam pomoći. Zapravo je i gore jer riskira ispuhavanje prljavštine u tražilo odakle je vrlo teško izaći. Također, želite puhati _up_ u senzor, tako da nemate više prašine koja pada u kameru dok je pokušavate očistiti.
@DavidRicherby, jeste li pročitali moj odgovor? Jeste li vidjeli da spominjem položaj kamere? Jeste li pročitali da spominjem liveview (koji uključuje zaključavanje zrcala)?
Da, pročitao sam vaš odgovor. Kažete "ispuhnite nosač leće", što sugerira da je senzor okrenut prema gore; trebao bi biti okrenut prema dolje, kao što sam rekao. Kažete "također možete aktivirati zaključavanje zrcala", što sugerira da je zaključavanje zrcala (bilo kojom metodom) potpuno neobavezno. Uopće nije neobavezna: to je 100% potreban dio čišćenja. Nadalje, koliko razumijem, ne želite da senzor bude aktivan dok ga čistite, pa je prikaz uživo loša ideja. (Možda griješim u vezi s tim; nešto oko statičkih naboja na radnom senzoru koji privlače prašinu.)
@DavidRicherby, oprostite što nisam izvorni govornik, i razmislite malo o senzoru. Čak i ako imate zaključavanje ogledala, to ne znači da će zatvarač biti otvoren. I puhat ćete u zatvarač, a ne u senzor. Točno, bit će statičnog naboja. Ali u suprotnom uopće nećete imati pristup senzoru.
Ako aktivirate značajku "zaključajte zrcalo tako da mogu očistiti senzor", ona _očigledno_ otvara i zatvarač. Umjesto da vlastiti postupak izmišljate logičkim zaključivanjem, trebali biste se pridržavati uputa proizvođača za čišćenje.
@RomeoNinov Postoji samo jedan ispravan način ručnog čišćenja DSLR senzora, a to je aktiviranje opcije ručnog čišćenja senzora, držanje tijela okrenutog prema dolje i puhanjem lagano puhati prema gore u kameru. Zaključavanje ogledala neće otvoriti zatvarač. Liveview može imati neviđene posljedice. Nikada za fotoaparat ne koristite druge metode osim službenih. Ako fotoaparat nema opciju ručnog čišćenja senzora, odnesite ga tehničaru. Čišćenje senzora nekom drugom metodom poništava jamstvo ako je fotoaparat oštećen u tom procesu.
pogled uživo napunit će senzor, a prašina će se još više zalijepiti. u savršeno svakom DSLR-u postoji savršeno hromulentan način čišćenja senzora za otvaranje zrcala i okidača bez statike. (također, MLO i LV nekako si proturječe)
@ths,, kako misliš učiniti zatvarač otvorenim, a senzor bez napajanja? Inače će zrak koji puše doći do zatvarača i bez senzora.
upravo tome služi način čišćenja senzora.
#6
  0
abetancort
2018-11-14 22:19:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Isprobajte ovo:

 1. Otvorite najbolje i upravo očišćene leće na maksimumu otvor blende (što je f-stop niži, otvor blende je veći).
 2. Ručno fokusirajte na najkraću udaljenost dostupnu na leći.
 3. Pronađite dobro i ravnomjerno osvijetljeni bijeli zid, odmaknite se od zid dok se u tražilu ne zamuti. Snimite nekoliko fotografija u inraw.
 4. Idite na svoj softver za uređivanje (razvoj) i pregledajte sirove slike u omjeru 1: 1 (stvarna veličina piksela). Da biste vidjeli cijelu fotografiju, morat ćete je premjestiti.
 5. Sve što vidite, ovisno o boji i obliku, jest ili ostale čestice na senzoru ili mrtvi piksel u senzoru.

Savjet: ne zaboravite premjestiti sliku i ponovo provjeriti ako se sumnja na mrtvi piksel, monitori također imaju mrtve piksele i mogli biste upravo primijetiti mrtvi piksel na svom monitoru vaš fotoaparat .

#7
  0
shobhit chaudhry
2018-11-26 10:05:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo je 100% nečistoća na senzoru. Ako mislite da je na leći, možete isprobati drugu leću i ako i dalje vidite prašinu na senzoru, a ne na leći. Da biste to popravili: 1. Pokušajte to učiniti ako vaš fotoaparat ima senzor za istiskivanje prašine2. Možete nabaviti raketni puhač i pokušati ga ispuhati3. Ako prašina i dalje traje, možete kupiti briseve za čišćenje senzora za veličinu koja odgovara senzoru vašeg fotoaparata i koristiti ih četkom za bojenje.4. Ako su oznake i dalje tamo i to nije skupa kamera, prešao bih s kamere ili bih živio s nižim otvorima blende. Ili ako je skupa kamera, možete je poslati proizvođaču i profesionalno očistiti ili potpuno zamijeniti senzor.

#8
-1
T. Jones
2018-11-08 04:01:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vjerojatno su slike prljavštine ili prašine na vašem senzoru. Na eBayu možete nabaviti posebne alate za čišćenje koji ne koštaju toliko. A ima puno videozapisa koji vam pokazuju kako to očistiti, budite vrlo oprezni!

Budite oprezni s "puno videozapisa". Postoje i lažni videozapisi koji pokazuju kako očistiti kameru i leću bacanjem u kade sapunice ...
@HagenvonEitzen to mi se sviđa jer također oslobađa `/ dev / null` starih podataka (Sony kamere očito rade na BusyBox Linuxu).
Hej T. Jones - Dobrodošli u Photo.SE! Možete li malo proširiti svoj odgovor? Koje biste alate preporučili? Koji je primjer videozapisa o čišćenju koji biste preporučili? Vaš se odgovor zaista može svesti na: Google it. Kao takav, nije toliko koristan čitateljima. Molimo dodajte više. Hvala!


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...