Pitanje:
Kako mogu osigurati pravilno prikazivanje boja s preglednicima na zaslonima širokog spektra?
Sam
2010-10-11 11:55:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kada uređujete za web, svi će vam preporučiti upotrebu sRGB, jer mnogi preglednici ne nude upravljanje bojama, a većina preglednika ionako će sve slike protumačiti kao sRGB.

Ovo je ispravno za preglednike koji se koriste na normalnim zaslonima koji i sami žive u sRGB-u.

Sada unesite zaslone širokog spektra. Oni žive u AdobeRGB prostoru boja, a na moju nesreću na širokom spektru prikaza preglednici bez upravljanja bojama protumačit će i slikovne podatke kao da su u AdobeRGB prostoru boja. Što se događa ako se sRGB slikovni podaci tumače kao AdobeRGB? Boje su isključene, prejake, izgleda mutno.

Problem se nastavlja i kada se koristi preglednik s upravljanjem bojama poput FireFoxa, ali gledate slike bez ugrađenog profila: slike će se tumačiti kao AdobeRGB umjesto sRGB.

Ukratko: otkako sam dobio svoj široki spektar prikaza, flickr izgleda grozno.

Bilo kakve ideje kako da nađem svoje preglednike (Internet Explorer i FireFox) da koriste sRGB umjesto AdobeRGB za predaju boja kao zadani?

Koristim Windows 7.

Smiješno, kad preuzmem slike na lokalni pogon i koristim ih preglednikom datoteka, boja se pravilno interpretira kao sRGB.

Sumnjam da Flickr možda neće uključivati ​​i profil boje kada generira svoje manje veličine.
Datoteke koje sadrže profile nisu moj glavni problem. Moj glavni problem su slike koje ne sadrže profil.
@Rowland Flickr ** čuva ** profil boja na veličini slika.
Ta "smiješna stvar" koju spominjete u posljednjoj rečenici samo je zato što preglednik slika tretira neprofilirane slike kao sRGB, a Firefox ne. Pogledajte moj odgovor o tome kako natjerati Firefox da to učini.
Sedam odgovori:
#1
+18
Mark Whitaker
2011-10-31 15:00:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Imam potpuno isti problem i moguće je doći do ispravnog i izvedljivog rješenja . Mnogo je zabluda kako u pitanju tako i u prethodnim odgovorima (i zaista oko upravljanja bojama općenito), pa ću ih pokušati razjasniti i pružiti vam odgovor.

Prvo, zablude ...

  1. Redoviti (neširoki) monitori ne "žive u sRGB-u", niti široki spektar zaslona "žive u AdobeRGB-u". sRGB i AdobeRGB (zajedno s ProPhoto RGB) poznati su kao radni profili : oni se ne podudaraju ni sa jednim uređajem iz stvarnog svijeta, oni samo pružaju standardni set mjerenja koji svi programi mogu programirati da razumiju. Svaki monitor (i svaki pisač) ima svoj profil, i taj se profil s vremenom može mijenjati kako kemikalije na zaslonu stare. Profil pojedinog zaslona može se u velikoj mjeri preklapati s jednim od standardnih radnih profila, ali netočno je tvrditi da mu se točno podudara ili čak potpuno stane u njega. Još je manje ispravno reći da svi prikazi određenog tipa imaju profile koji se uklapaju u jedan od standardnih radnih profila.

  2. Trebali biste nikada ne postavljajte profil zaslona na jedan od radnih profila (jer to nije njegov profil!). Ispravno rješenje je koristiti uređaj za kalibriranje kako biste saznali ispravan profil vašeg monitora i iskoristite ga.

  3. Preglednici nisu jedina plod: vi želite biti sigurni da je vaš zaslon profiliran na takav način da i druge aplikacije za obradu slika (Photoshop, Lightroom, bilo što drugo) također vjerno prikazuju boje.

  4. Postoji postoji nešto što možete učiniti s neupravljanim slikama u preglednicima (nekoliko drugih odgovora dotaklo se toga). Potanko ću do toga doći.

Grubi vodič za interakciju profila kada gledate sliku na monitoru

U idealnom svijetu tijekom gledanja slike u igru ​​će ući ne jedan već dva profila . Prvi je profil ugrađen u sliku: nazovimo to ulazni profil . Imajte na umu da se digitalne slike sastoje od piksela, a svaki sadrži kombinaciju crvene, zelene i plave boje. Dakle, za obični crveni kvadrat, svaki je piksel postavljen na 100% crvene, 0% zelene, 0% plave. Ali što podrazumijevamo pod 100% crvenom bojom? To je kao da na cesti vidite natpis "Sad možete voziti maksimalnom brzinom". Koja maksimalna brzina? Koliko brzo će ići automobil? Znak ne kaže, pa će stvarna brzina varirati od automobila do automobila. Ulazni profil nam govori na što se odnosi ta vrijednost od 100%: za sliku označenu ugrađenim profilom vaše računalo sada zna da "100% crvena" znači maksimalnu vrijednost crvene boje definiranu tim određenim profilom. (Da dovršimo analogiju, naš putokaz sada kaže: "Najveća dopuštena brzina od 70 km / h. Sada možete voziti maksimalno.")

Dakle, nakon što je slika označena ugrađenim profilom znamo što točno moramo prikazati : točno koju nijansu crvene, žute ili bilo čega drugog. Sljedeće je pitanje: kako ga prikazujemo? Pogledajte istu sliku na nekoliko različitih računala (ili samo na računalu i telefonu) i vidjet ćete da niti jedan zaslon ne prikazuje boju u točno na isti način. Ovdje trebamo kalibrirati svoj monitor kako bismo proizveli profil zaslona - izlazni profil - koji nam govori točno kako ovaj specifični uređaj prikazuje boje. Sad imamo oba podatka koja su nam potrebna:

  • Ulazni profil: Što znači ova slika kad kaže "crvena"?
  • Izlazni profil: Kako mogu postići da ovaj hardver prikaže (što bliže) onu crvenu nijansu?

A što ako slika nije ' t označeno? Za sve osim za stručnjake za upotrebu, sigurno je pretpostaviti da neoznačena slika koristi sRGB profil.

A sada da odgovorimo na vaše pitanje

Prvi korak kod bilo kojeg monitora - ali koji je posebno važan kod zaslona širokog opsega - je ispravna kalibracija vašeg monitora . To zahtijeva upotrebu kalibratora: hardverskog dijela koji se nalazi preko zaslona i očitava boje dok prikazuje niz probnih slika kako bi se utvrdilo koje boje vaš monitor zapravo prikazuje. Za prikaz širokog spektra morate osigurati upotrebu prikladnog kalibratora: ja koristim Spyder Pro 3 i to dobro funkcionira.

Jednom kad kalibrirate svoj monitor, trebali biste pronaći da bilo koja aplikacija kojom se upravlja bojama sada vjerno prikazuje boje. Prije kalibracije, moj monitor širokog spektra prikazivao je sve hiperzasićene: tonovi kože bili su rajčice, a Photoshop i Lightroom bili su neupotrebljivi. Nakon kalibracije oboje su izgledali savršeno. Dakle, upotrijebite aplikaciju kojom upravljate bojom da biste testirali kalibraciju.

A sada u preglednike! Firefox jedini je preglednik koji mi dobro funkcionira na kalibriranom zaslonu širokog spektra. Prema zadanim postavkama koristi ugrađeni profil boje u slikama kako bi ih ispravno prikazao, ali neoznačene slike i dalje izgledaju prenasićene. Ali ne brinite, sve nije izgubljeno!

  • Utipkajte about: config u svoju adresnu traku.
  • Pomaknite se prema dolje i potražite gfx.color_management.mode .
  • Promijenite vrijednost u 1 .

Ovo uzrokuje Firefoxu da tretirajte sve neoznačene slike kao sRGB: upravo ono što želimo da se dogodi. Djeluje čak i na ikonama na traci oznaka! Nažalost, to još uvijek ne radi na flash video uređajima.

I Safari i Chrome također se upravljaju bojama, ali oba imaju svoje nedostatke. Safari (barem na Windowsima) ne tretira neoznačene slike kao sRGB; Chrome to čini, ali njegovo je upravljanje bojama prema zadanim postavkama onemogućeno i neugodno ga je uključiti.

U vrijeme pisanja ovog teksta, Opera uopće nije upravljala bojama, a IE9 je jednostavno idiotski: poštuje ulazni profil (onaj ugrađen u sliku), ali zanemaruje izlazni profil zaslona! To čini IE9 beskorisnim na širokom spektru prikaza.

Dakle: kalibriranje + upotreba Firefoxa + gfx.color_management.mode postavite na 1 = dobri ste. :)

Korisna veza: [slike za provjeru preglednika] (http://littlecms2.blogspot.com/2011/06/updated-browser-check-images.html)
#2
+3
sebastien.b
2010-10-11 18:20:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo je vjerojatno slično pitanje kao i ovo: Izvoz Lightroom-a u Flickr je pretaman. Imam dva zaslona širokog spektra (stolni, prijenosni). Možda biste htjeli isprobati novije verzije Firefoxa, ali ne bih zadržao dah. Prije godinu dana vratio sam se & i prijavio ovaj problem u Firefoxovom programu za pronalaženje grešaka (izdanje 497363 i 509710). Upravljanje bojama u Firefoxu nije tako jednostavno kao što je zapravo omogućavanje neke opcije. ICC profili razlikuju se u strukturi i mogućnostima. Nekolicina nas sa zaslonima širokog spektra primijetila je da Firefox nije uspio pravilno protumačiti odgovarajući ICC profil.

Možda će ovaj problem nestati ako upotrijebim drugi alat za kalibraciju za generiranje drugog ICC profila ili monitor s hardverskim LUT-om (tj. onaj koji može izravno komunicirati s vašim alatom za kalibraciju i pohraniti kalibracijske parametre u njegov hardver). Možete se koristiti besplatnim ICC Profile Inspector-om da biste se poigrali sa svojim profilom i usporedili s drugim profilom za koji se zna da djeluje. Evo specifikacija ICC profila. Ispod je snimka zaslona mog profila, provjerite postoji li nešto zajedničko s vašim.

Od tada nisam isprobao nijednu beta verziju Firefoxa, tek sam se navikao na ovaj problem. Ako isprobate noviju verziju, volio bih čuti za nju. Ne osvjetljavajte svoje fotografije i nemojte koristiti AdobeRGB na svojim Flickr fotografijama, nikada se ne pridržavajte sRGB prostora boja koji je prilagođen internetu.

alt text

#3
+1
yaff
2011-10-31 08:27:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moderne verzije Firefoxa imaju postavku za isprobavanje i upravljanje neprofiliranim slikama kao i profilisanim. Možete ući u about: config i promijeniti gfx.color_management.mode u '1'. (Zadana je postavka 2.) Malo bi guglinga moglo dati bolje objašnjenje, ali pomoglo mi je prilikom gledanja minijatura SmugMug itd.

To još uvijek nije popravak za čitav sustav za zasićene crvene Win7 , ali barem je moj preglednik zdrav.

"Prezasićeni crveni Win7" nemaju nikakve veze sa Windowsom 7, to je problem s monitorom. Ipak ste u pravu s postavkom Firefoxa.
#4
  0
John Cavan
2010-10-11 14:36:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vjerujem da nemate sreće s IE-om, iako će se to možda ispraviti u IE 9. Za Firefox, kao što već znate, postoji određena podrška za informacije o profilu i možete dobiti neke upute na raznim postavkama koje mogu ublažiti problem koji imate s njim. Druga vam je opcija da koristite Safari koji bi trebao biti dobro svjestan boja.

Konačna opcija, ako to stvarno možete tako nazvati, je prebacivanje monitora na sRGB prostor boje ako ga podržava.

Čini se da je naša vlastita jrista ovdje stručnjak za boje, pa će možda najaviti bilo koju ispravku dodatnih ideja.

Kao što sam gore napisao, moj FireFox podržava profile boja, ali problem i dalje postoji sa slikama bez profila u boji (što je oko 99% interneta).
#5
  0
Jeff Kohn
2010-10-12 07:44:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Evo stanja upravljanja bojama u Firefoxu i IE od trenutno (10.11.2010.).

Firefox v3.5.x - podržava potpuno upravljanje bojama, ali razumije samo ICCv2 profile . Ako vaš softver za kalibraciju / profiliranje zaslona podržava stvaranje v2 profila (potražite opciju negdje u postavkama programa), trebali biste moći pravilno prikazati slike. Imajte na umu da Firefox prema zadanim postavkama koristi upravljanje bojama samo za slike označene profilom boja. Budući da na webu postoji mnogo netagiranih sRGB slika, vjerojatno ćete htjeti konfigurirati Firefox da upravlja bojom za sve slike. Najlakši način da napravite ovu promjenu je pomoću proširenja Upravljanje bojama za Firefox.

FireFox v4 (trenutno u beta verziji) - FireFox4 će konačno podržati ICCv4 profile boja, kako za slike tako i za vaš profil prikaza. Trenutne beta verzije napuhane su, neispravne i spore, pa ih ne preporučujem za opću upotrebu, ali barem znamo da je ispravno upravljanje bojama na putu.

Internet Explorer 8.x - bez upravljanja bojama na svi. zip, nada.

Internet Explorer 9 (trenutno je u beta verziji) - Javna beta ima ograničenu podršku za upravljanje bojama, ali nema stvarnu korist na monitorima širokog spektra. IE9 (beta) prepoznaje slike označene profilima koji nisu sRGB i pretvara ih u sRGB. Nažalost, on potpuno zanemaruje profil zaslona, ​​što znači da ako imate monitor širokog opsega, sve će i dalje biti previše zasićeno. Hoće li MS popraviti ovo ponašanje ili je namjerno odlučila poboljšati brzinu prikazivanja, tek ćemo vidjeti. Ako bilo tko od vas beta testira IE9, predlažem da prijavite ovu pogrešku kako bi MS znao da postoje ljudi koji zbog toga nisu zadovoljni.

#6
-1
Sean
2010-10-11 17:56:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

I ja sam imao isti problem. Mislim da ćete otkriti da ako instalirate Safari, vaše Flickr slike izgledat će u redu jer podržavaju profile u boji.

Kao što sam gore napisao, čak i u FireFoxu koji podržava profile boja (da, testirao sam ga), problem se nastavlja sa slikama koje ne sadrže profile boja (što je oko 99% weba).
Iako su zadane vrijednosti samo označene slike kojima se upravlja u boji, Firefox se može konfigurirati tako da koristi upravljanje bojama za sve slike.
Ne mislim da je "recite svima da instaliraju Safari" vrlo praktično rješenje!
Ne kažem svima da instaliraju Safari. Upravo sam primijetio da izgledaju u redu, ni više, ni manje.
#7
-3
Alan
2010-10-11 21:39:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nažalost, ništa ne možete učiniti što je praktično. Da biste dobili ono što želite, morate postaviti svoj sistemski profil na sRGB.

Ponašanje prikazivanja boja slike za slike bez pridruženih profila je nedefinirano. Preglednici ne pogađaju u kojem se prostoru boja nalazi slika ako nije pridružen nijedan profil. Operativni sustav to rješava.

Ispravan način ispravnog prikazivanja boja je pričvršćivanje profila na sliku. Očito vam flickr (i minijaturne sličice) ne daju ovu opciju.

Dakle, imate dva izbora: jedan, postavite prozore da koriste sRGB kao profil vašeg monitora; tada će sve slike koje nisu označene izgledati poput sRGB, ali slike s oznakama izgledat će poput sranja, a upravljanje bojama bit će nesposobno. (Savjet: Ovo je loš izbor)

Ili se jednostavno pozabavite činjenicom da su neupravljane slike vrag i da tu ne možete učiniti ništa.

Možda postoji dodatak za firefox koji može automatski priložiti profil u boji, ali izvan toga, to je samo obično sranje koje je poznato kao upravljanje bojama.

Imao sam da se s istim problemom pozabavi Smugmugom. Sve moje slike imaju priložene sRGB profile, tako da izgledaju sjajno (u preglednicima u boji), ali sličice izgledaju prezasićeno. To je zato što su palčevi automatski generirani, a krijumčarenje im odbija pridružiti profil u boji, jer udvostručuje veličinu sličice. Dakle, palčevi se generiraju na bilo koji način na koji ih OS odluči prikazati.

Zapravo sam otkrio da moj zaslon (Eizo CG303w) nudi prekidač načina rada koji se može koristiti za prebacivanje između AdobeRGB i sRGB što je vrlo zgodno za pregledavanje.
"Da biste dobili ono što želite, morate postaviti svoj sistemski profil na sRGB." - to je potpuno pogrešno. Nikada ne biste trebali postaviti svoj sistemski profil na sRGB, trebali biste profiliti svoj monitor uređajem za kalibraciju.
Žao nam je, -1 jer je gotovo sve u ovom odgovoru netočno! ** Ne smijete ** postaviti profil prikaza na sRGB, možete ** priložiti profil slici na Flickr, Firefox ** može ** prikazati neoznačene slike kao sRGB i ispravan način za dobivanje boja ** nije ** (samo) za označavanje vaše slike, već za profiliranje vašeg monitora! Ukratko, ** postoji ** nešto što možete učiniti po tom pitanju!
Žao nam je, prvi dio "postavljanja monitora na rgb" bio je loš savjet "slike će izgledati sRGB, ali ostale slike izgledaju poput sranja." Trebao sam ga označiti kao takvog, ali mislio sam da se podrazumijeva da je to loš savjet. Također, u postavci u firefoxu ne piše pod kojim profilom je označena slika. Treće popravljanje kalibracije boja i postavljanje vašeg preglednika firefox izvrsno funkcionira za vas, ali pokušajte nagovoriti sve koji će posjetiti vašu galeriju da učine isto. To je pravi problem s neupravljanim slikama.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...