Pitanje:
Kako znati je li rola filma izložena?
Mervyn Williams Jenkins
2013-03-22 19:42:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Otkrila sam da filmski kolut neki imaju repove filma, drugi ne. Postoji li način da se utvrdi jesu li bili izloženi / korišteni u kameri? Vrste filmova su za 35 mm i jedan Kodak Advantix.

šest odgovori:
#1
+10
Ryccardo
2013-03-22 21:38:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Što se filma Advantix (APS) tiče, provjerite ima li bijelog kruga na jednoj strani role.

Ako je samo pola kruga ili se X pojavi u bijeloj boji, vjerojatno će biti već snimljenih slika: u prvom ćete ga slučaju moći umetnuti u kameru koja podržava ovu značajku i automatski pokrenuti nakon prethodno izloženih okvira.

Iako ova tehnika nije sigurna (resetiranje ovog pokazatelja zapravo je bio uvjet da se film u bilo kojem trenutku zamijeni kamerama koje ne podržavaju nastavak snimanja), to bi trebalo biti značajan pomak; sa standardnim filmom 135 ne postoji takva opcija i položaj filma koji ostavlja fotoaparat ne govori ništa o njegovom sadržaju , bez praktičnog načina provjere.

Ako imate bilo kakva očekivanja od njihovog sadržaja, neka se razviju kod vas lokalno (prazne role se obično naplaćuju po relativno niskoj nominalnoj cijeni, jer očito neće biti što za ispis).

Preporučio bih isto. Imati ih sve razvijene i završiti s praznim filmom bolje je nego biti žao zbog neupotrebljive dvostruke ekspozicije. U svakom slučaju, lijepo čitanje o svemu ovome ovdje, plamenjače i što već. Kupio sam svoj c / b film u rolama dugim 30 metara i sam namotao kasete :)
#2
+5
Michael C
2013-03-22 20:10:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedini siguran način da se utvrdi je li film izložen ili ne jest njegov razvoj. Svako svjetlo koje se koristi za ispitivanje nerazvijenog filma zamaglit će ga.

Vjerojatno je sigurno pretpostaviti da su valjci bez čeljusti izvučenih iz uloška izloženi. Druga je stvar rola koja još uvijek prikazuje filmove. Neke kamere s motoriziranim namotačima, kao što je moja EOS filmska kamera, nakon pucanja role bi cijeli film namotale natrag u uložak. Neke druge kamere s motoriziranim namotačima imale su opciju u postavkama koja vam je omogućavala da voditelja izostavite. S ručnim premotačima filma, odluka je bila na operateru. Većina ljudi bi sav film namotala natrag u uložak, ali neki bi gledali indikator broja ekspozicije i zaustavili se kad bi pao na "0".

Moj Pentax MZ-6 ima motorizirano premotavanje unatrag, a izostavljanje vođe opcija je u postavkama (korisno ako želite prebacivati ​​između filmova).
Ako vođa izađe provjeri je li zgrčen. Mnoge / većine filmskih kamera film okreću unatrag, a to će često ostaviti trag ili nabor na voditelju tamo gdje stane u utor za prihvat.
Mnoge, ali zasigurno ne sve, filmske kamere ostavile su krivu u vođi. Ni moj Rebel II ni Konica FS-1, na primjer, nisu. Oboje su imali motorizirane namotače i velike zavojnice. Konicina kalem imala je zube koji su uhvatili rupe na rubu filma. Pogotovo tijekom posljednjih godina filmskog razdoblja, mnoge su kamere imale ugrađene namotače koji nisu ostavljali nabor u vođi.
Zbog toga sam uvijek pazio da navijam svoje smotuljke čak i ako mi to ne bi učinio moj fotoaparat. Tako mi je drago što se više ne moram baviti filmom.
Budući da mi je poklonjen kolut filma koji je izgledao netaknuto, pretpostavio sam da nije snimljen. Slučajno je pucano na Fujicu ST605, koja obično stavlja vrlo očito previjanje u vođu, no u ovom slučaju nije. Nažalost, nema drugog sigurnog načina osim njegovog razvoja, iako ako na kraju ponovno snimite snimku, možete završiti s vrlo neobičnim dvostrukim ekspozicijama!
#3
+3
Caleb
2013-03-22 21:17:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako znate u kojoj je kameri film mogao biti izložen, pogledajte kalem za snimanje u kameri. Mnoge kamere imaju mehanizam za navijanje koji uključuje nekakav utor na kalemu u koji zabadate vođu filma, a on savija vodilicu dok se film navija na kalem. Ako izloženi vođe imaju uočljiv zavoj ili nabor, to je signalni znak da je film u nekom trenutku bio u kameri. Ako je vođa gladak, zaista ne možete sa sigurnošću reći - IIRC kamere s integriranim motornim pogonima uhvatile su film na drugačiji način i možda ga ne savijaju.

#4
+2
willdabeast
2014-04-28 07:10:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dakle, upravo sam pronašao ovu nit i otkrio način da zapravo riješim problem. Moj Nikon L35af (mislim ...) ostavlja malo role kad se premota. Ovo je sjajno kad želite snimiti dvostruku ekspoziciju, ali bummer ako zaboravite jeste li još snimili rolu. Usporedio sam broj rupa na lančanicima s potpuno novom rolom istog filma - potpuno istim. Pogledao sam kraj olova, ali nije bilo zavoja.

Napokon - primijetio sam da je na smotulju svjetla moje spavaće sobe na svitku bilo vrlo sitnih ogrebotina, usporedio sam odsjaj s potpuno novim rola i bilo je potpuno glatko. Ako sumnjate, isprobajte ovu metodu i provjerite djeluje li vam. :)

#5
+1
RI Swamp Yankee
2013-03-23 00:06:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Neiskorištene role Kodak od 35 mm imaju rep, plus rampu, točno do pune širine filma, izložene za tri rupe u lančanicima.

Prema mom iskustvu, kamere za automatsko premotavanje postavljene su na "ostavljanje repa" "ili će se premotavati dok se svi gornji red lančanika ne nađu unutar kanistera, ili dulje duljine pune širine filma od tri rupe za lančanike. (IIRC, bila je mogućnost izbora između stilova odbacivanja na nekim fotoaparatima, jer je "svjetlootporniji s filmom u prorezu nasuprot više svjetlosno otporan s potpuno premotanim repom" bio omiljeni plameni rat iskonskih piksera još u dan.)

Možda ste naletjeli na kolut filma gdje se fotograf petljao po njemu dok nisu bila izložena točno tri lančanika ili se film možda proširio ili skupio na kalemu tijekom godina, tako da postoje dva ili četiri izložene rupe za lančanike, ali to je dobra smjernica.

GIS za "Fuji film od 35 mm" pokazuje da su za proizvod te tvrtke izložene 2 (Fuji Pan) ili 4 (Velvia) rupe za lančanike. Mislim da je dobra oklada da bilo što manje od 5 ili veće od 0 znači da je neizloženo

#6
+1
Piotr Ingerlund
2016-03-16 20:55:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim Fujifilm i Ilford i otkrio sam da oni imaju jezičak, rampu i oko 2 rupe za lančanike filma pune širine izvan kućišta, kao nove. To je dobar pokazatelj da je film 'novi'. Milijun je jednom da ste premotali film točno do te mjere da je postavio proizvođač! Jednom sam imao film za koji sam bio siguran da ga nisam koristio, iako je bio izložen samo jezičak ( čudno: znam da ga nisam koristio, ali ne izgleda poput nove role ): Pažljivo sam vrhovima prstiju izvukao dio filma tako da su izloženi rampa i nekoliko rupa za lančanike filma pune širine. Pogledao sam i vidio otiske prstiju koji se ne bi dogodili u tvornici. Dakle, ipak je bilo razotkriveno!Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...