Pitanje:
Kako dodati lensfun 0.3.0 db u darktable na ubuntu?
dsaronin
2015-04-18 09:27:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Isprobao sam pristup koji je predložio Torsten Bronger u Kako dodati korekciju leće za svoj model + leću u Lensfun u Darktableu? (izdvajanje xml datoteka iz 0.3.0 tar i prepisivanje u / usr /share/lensfun).Tri su problema: 1. Darktable još uvijek ne prepoznaje leću, čak i ako je unos u nekoj od xml datoteka.2. Darktable više ne prikazuje padajući popis leća (klikom na okvir, ništa se neće dogoditi), ali to se dogodilo prije nego što sam prepisao datoteke.3. http://wilson.bronger.org/lensfun_coverage.html kaže da je leća "Nikkor AF-S 18-55mm f / 3.5-5.6G DX VR II" dostupna u 0.3.0, ali preuzete .xml datoteke ne pokazuju unos za to (samo za VR bez "II"). Pokušao sam duplicirati unos VR-a i imenu dodao "II", ali ipak, Darktable ga nije prepoznao.

Točna formulacija Darktablea za leću je: "Nikon AF-S DX Nikkor 18-55mm f / 2.5-5.6G VR II "

Dakle, moje je pitanje, kako ručno instalirati lensfun 0.3.0. README nije jasno gdje izvući datoteke. Izdvajam li ih u / usr / share / lensfun? ili u privremenom području i MAKE će ih ispravno kopirati na / usr / share / lensfun?

Možda format vaše baze podataka ne radi za vašu verziju objektiva. Ako pokrenete tamnu tablicu iz naredbenog retka, vidite li prigovore objektiva?
Koji je broj verzije vašeg objektivafun? Ne baza podataka, već knjižnica.
Uredite svoje pitanje da biste dodali rezultat ove naredbe: ls -al / usr / share / lensfun | grep nikon. Dobrodošli u stackexchange!
Broj verzije lensfun bio je iz standardnog paketa na ubuntuu: 0.2.8.
s mojom originalnom instalacijom darktable 1.6.4 i lensfun 0.2.8, uspio je pronaći objektiv moje Nikon D3100 kit leće 18-55 mm. Tek nakon što sam nabavio novu kameru D5300 sa spomenutom novijom verzijom kit leće, imao sam problem što leća nije pronađena. Istražujući rješenje, otkrio sam da se čini da su novije verzije lensfuna podržavale novu leću, ali nakon preuzimanja katrana vidim da u stvari NIJE imao podataka za novu leću u 0.3.0.
Tri odgovori:
#1
+4
Victor Klos
2015-10-13 00:20:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Web stranica lensfun objašnjava kako ažurirati leće bez root dopuštenja (pogledajte kako se pronalaze i učitavaju datoteke baze podataka). Ono što mi je uspjelo je:

 cdmkdir -p .local / share / lensfuncd .local / share / lensfun 

Zatim preuzmite i izvadite ažurirane leće:

 wget http://wilson.bronger.org/db/version_0.tar.bz2bunzip2 version_0.tar.bz2tar xvf version_0.tar 

Navedeni link spominje da biste datoteke trebali smjestiti u .local / share / lensfun / updates , ali to kod mene nije uspjelo. Također, veza za preuzimanje dolazi s osobne web stranice tvorca lensfuna, pa bi trebala biti tamo neko vrijeme.

Ovo mi savršeno odgovara. Dugo sam pokušavao riješiti ovaj problem dok nisam pronašao ovo rješenje, hvala puno.
#2
+3
dsaronin
2015-04-19 07:41:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Rješenje pronađeno. Pogledaj ispod. Evo koraka koje sam poduzeo da riješim opisane probleme.

 1. deinstalirali pakete darktable i lensfun putem sinaptika.
 2. svježa instalacija darktablea (koji također instalira ovisnost lensfuna 0,2 .8)
 3. raspakirao tar tarfunfun 0.3.0 u moj kućni direktorij, u mapu lensfun-0.3.0
 4. $ cd lensfun-0.3.0
 5. $ gvim data / db / slr-nikon.xml
 6. kopirajte i umetnite duplikat podataka za Nikon AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f / 3,5-5,6G VR, uklonite vinjete (od tablica lensfun rekla je NE), dodajte "II" nazivu modela, promijenite faktor obrezivanja na 1,523 (po najnovijoj tablici lensfun); spremi datoteku.
 7. $ mkdir cmake_build
 8. $ cd cmake_build
 9. $ cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE = Izdanje -DLENSFUN_INSTALL_PREFIX = / usr ../
 10. $ make
 11. $ sudo make install

Također imajte na umu pripremni korak 0: $ sudo apt-get install cmake make doxygen libglib2.0-dev

Korak 6 stvara dovoljno blizu približavanja novoj leći (pretpostavka). Korak 9 je potreban zbog mjesta na kojem je instaliran Ubuntu lensfun paket (/usr/share). Korak 10 zahtijeva sudo za upis u / usr / share i prepišite 0.2.8 podatkovne datoteke.

Predložio bih da se objektiv tar tar README ažurira tako da odražava korake 9 i 10 za korisnike ubuntu-a (u svijetu nas ima velik broj).

Sada, kada otvorim darktable, on uspješno prepoznaje objektiv D5300 kit II i dobiva podatke.

Mislim da ne želite promijeniti faktor obrezivanja za zadani skup podataka. Budući da je to faktor obrezivanja s kojim su podaci * dobiveni *, to je dio podataka korekcije. Ažurirani skup podataka za svoju leću trebali biste dobiti ovdje [http://sourceforge.net/p/lensfun/code/ci/master/tree/data/db/slr-nikon.xml) ili jednostavno upotrijebiti naredba lensfun-update-data spomenuta u drugom odgovoru.
#3
+2
FlamM
2015-07-21 02:31:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dobio sam ga radeći s lensfun verzijom 0.2.8, bez ručnog ponovnog prevođenja i instaliranja verzije 0.3.1, samo laganim uređivanjem i korištenjem 0.3.1 db.

Glavna razlika između 0.2.8 i 0.3.1 xmls (odvojite broj kamera i objektiva) čini se da su u nadređenom oznaku <lensdatabase> nasuprot <lensdatabase version = "1" > , dakle. uklonite version = "1" u oznaku, darktable (testirao sam s 1.6.7) pravilno učitava i kamere i objektiv.

Ali ako datoteke Torsten Bronger zapravo koristite kao navedeno u Kako da dodam korekciju leće za svoj model + leću u Lensfun u Darktableu?, ne trebate ručno uređivati ​​xml datoteke jer ne sadrže informacije o verziji, a sadržaj je vrlo blizu 0.3.1 i možda čak i ažurniji.

pozdrav,Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...